Sportdykning

Detta är sportdykning. Den lite mer avancerade dykningen utöver den enkla snorklingen kalls sportdykning. Den utövas precis som alla andra dykningar, över hela världen.

Sportdykning

I Sverige finns många föreningar, organisationer och företag vilkas medlemmar och kunder ägnar sig åt sportdykning i olika hög grad. Entusiasterna dyker regelbundet flera gpnger i veckan andra kanske mer sporadiskt. Oavsett vilket är det upplevelsen med naturdyk eller vrakdyk som eftertraktas. Föreningar och klubbar organiseras via SSDF Svenska Sportdykarförbundet. Genom dess försorg utbildas instruktörer som i sin tur utbildar nya elever så att dykarskaran ständigt fylls på.

Information sprids bland annat via förbundets medlemstidning Spordykaren. Alla vill vidga sina vyer och här kan man få information om fantastiska dykplatser både i Sverige och utomlands. Förutom känslan som uppnås av dykning har medlemmarna en gemenskap och träffar på landbacken ordnas kontinuerligt. Förbund, klubbar och föreningar Den som vill börja dyka kan ta en grundkurs där det enda kravet är att man är frisk och 15 år fyllda. Kurser finns naturligtvis även i kommersiell regi och då kostar det en slant till instruktören. Inom klubbar och föreningar är det mesta arbetet ideellt men omkostnader måste givetvis var och en betala.

Sportdykning

Medlemmarna i Svenska Sportdykarförbundet är försäkrade och får medlemstidningen fem gånger per år. Även andra medlemsförmåner ingår i avgiften för medlemskapet. Med ett certifikat kan man via andra föreningar världen över hitta de mest fantastiska platser att dyka på. Thailand har blivit ett populärt dykresmål på senare tid. Både på västra kusten ner mot Malaysia och upp till Myanmar (Burma) och östra sidan med Koh Tao är synerligen poppis. Nya öar och dykcentra poppar upp hela tiden.

Många svenskar förlänger semestern genom att jobba som dykinstruktör för sportdykare. Några bra länkar: Börja dyka, genom Svenska Sportdykarförbundet SSDF www.ssdf.se , utrustning hos Dykmagasinet www.dykmagasinet.se , Dykarna.nu om lagar och föreskrifter www.dykarna.nu