I Sverige finns omkring 140 dykarskolor som är licensierade under PADI, vilken är världens största organisation för utbildning inom sportdykning. I och med denna stora grupp, kan den dykintresserade alltid hitta en PADI varhelst i världen man sig än vänder. Vi ska på en gång säga att det finns andra skolor att utbilda sig i, men även där följer man i stort sett PADI:s system. Här finns grunderna och vidareutbildning.
Det genomförs kvalitetskontroller som även fastställer säkerhetsnivån. I dessa grundutbildningar finns exempelvis följande kurser: Discover Snorkelling: för den som vill lära sig snorkla PADI Seal Team: är kursen som riktar in sig på barn och unga Discover Scuba: har det grundläggande i fokus och prova på PADI Scuba Diver: är ett begränsat dykcertifikat. Med ett specifikt maxdjup och dykning endast tillsammans med en Divemaster.
Ovanpå dessa följer steg 2 med dykprogram: Open Water Diver: grundkurs som ger internationellt certifikat för rekreationsdykning Advanced Open Water Diver: certifikat till den som gjort fem olika äventyrsdykningar, där ett djupt dyk och ett navigationsdyk har ingått Rescue Diver: kurs som lär ut hur dykolyckor ska hanteras PADI håller dessutom ett par Master-kurser och därefter steg 3 med specialkurser och tillägg. Därefter finns steg 4 som riktar sig till ledare och instruktörer. Och steg 5 som är fortbildning. PADI:s kurser utbildar årligen uppemot en miljon dykare världen över.
Olika typer av dykarskolor Det finns dykarsskolor över hela Sverige och västkusten är ett populärt mål för dykning, där kan vi, exempelvis, hitta Halmstads Dykarskola, som ordnar kurser på alla nivåer och de har också ett dykcenter med all utrustning som behövs. Detta dyksällskap är en stor sammanslutning av personer som dyker, och de välkomnar även andra, icke dykare. Deras filosofi är att alla skall kunna dyka och lära sig dyka, utan att betala för dyra instruktioner. Elever och dykinstruktörer delar lika på kostnader för utrustning, båt, drivmedel och andra utgifter.
Denna typ av organisationer finns på fler platser över hela landet och på andra sidan finns de organisationer som drivs kommersiellt av företag eller av företagsliknade organisationer. Oavsett om man vänder sig till en ideell förening eller instruktörer som tar betalt, blir man i Sverige omhändertagen på bästa sätt. I de stora organisationerna kan man lita på detta över hela världen. I Stockholmstrakten finns exempelvis, Team Divers i Järfälla och de anordnar kontinuerligt kurser från grunden till toppen av dykkunnande. I poolen går det utmärkt att träna dykning, då den håller ett djup på 4 meter. Lysekil Dive Team, är en dykarskola värd att nämna, också förlagd på västkusten. Förra året hade de flest elever som tog certifikat. Under en period på 10 år har de utvecklat sitt dykcenter till en av de högst rankade i Sverige.
Vad gäller i dykarskolan När man ska välja dykarskola är det några kriterier som bör tas med i beräkningarna: Vilken miljö bedrivs undervisningen i, inomhus och utomhus? Man bör trivas. Finns där inträdesavgifter till badhus som måste betalas extra? Hur många träningspass ingår i kursen? Det bör vara minst fem teorilektioner och pass i pool. Dessa förlagda över minst två dagar. Ta reda på vad extra pass kostar. Ingår material som behövs vid teorin? Dykutrustningen och kvalitén på denna.
Annan nyttig läsning om dykning: Divers Community Scandinavia: dykarna.nu Hälsoliv expressen – Dykning som terapi, sporten ger livskvalité: www.expressen.se Dykhuset – Dyksäkerhet: dykhuset.se