Dyklpatser

Barometer för typ av dyk Populariteten på dykplatser är beroende på vilken upplevelse man önskar. Man kan dyka efter vrak eller andra föremål, eller så är man ute efter rena naturdyk. Sedan kan man rangordna svårighetsgraden, vana och rutinerade dykare, vill helst ha lite utmaningar, medan nybörjaren vill få lätta dykuppdrag.

Västkusten är en källa till många variationer och vid, exempelvis, kusten utanför Halmstad finns flera goda mål. Ett av dem är Grötvik, där man bland annat hittar vrakdyk i form av en lysboj. Den ligger på knappa 16 meters djup och där kan man få se stora, fina havsanemoner och har man tur, kan ett möte med tumlare bli en stor upplevelse.

Dyklpatser

Tjuvagömman utanför Tylösand är ett lätt dyk, men med upplevelser som ål, hummer, torsk och krabbor. Mittemellan Tylösand och Halmstad finner vi Stenpärlorna med varierande miljöer. Klippor och hällar varvas med sandbotten, snäckskalsbotten och små grottor. Djurlivet är mycket rikt. Inte bara kusten dyk även i småsjöar I Stockholmstrakten, kan man, exempelvis, ta ett medelsvårt dyk ute vid Landsort. Där finns ett vrak som kallas 33:an, döpt efter djupet det ligger på. Vraket är oidentifierat och dykningen kräver en del, men kan ge sällskap av säl med mera.

Ryssgraven ligger i Mälaren invid Kungsängen. Kategorin är både natur och vrakdyk, då det finns en del skrot här. Man dyker från en gammal ångbåtsbrygga, så ingen båt behövs. Fisk finns det gott om, vilket även lockat fiskare, så en del drag och dylikt kan man finna på botten. Utanför Karlskrona kan man visserligen inte få känna på ryska ubåtar, förhoppningsvis inte i vart fall, men kustbevakningsfartyget Spulga från Riga, som gick på grund vid ett officiellt besök, kanske får duga. Medelsvårt dyk och en bit ut med båt. Men allt behöver inte ligga vid kusten.

Dyklpatser

I Västergötlands lilla sjö Östra Nedsjön, vid Tubbared finns fina och lätta naturdyk. Kräftor är det mest lockande med dyk här. Pärlan i Östersjön Givetvis måste man dyka i vattnen runt Gotland. Absolut. Här växlar det mellan vrakdyk och naturdyk, men ett besök i grottor tar väl priset? Det är i Follingbo kalkbrott och är ganska långt från det nyfunna grottsystemet i Martebo, så någon förbindelse finns nog inte. Mycket metallskrot i denna lilla sjö som även är ett populärt bad, sikten är dock ganska dålig varför platsen duger bra till navigationsträning.

Högt betyg får Stenen vid Hallshuk ute vid mynningen till Kappelhamnsviken. Naturdyk med fossiler och mycket fisk. Och med en skön utkiksplats efter dyket. Nyttiga länkar: Dykplatser över hela Sverige hos Divers Community Scandina: http://dykarna.nu Bra tips hos Dyksport.se: http://dyksport.se