Dykning i Frankrike

Frankrike är kanske inte det första landet många kommer att tänka på när man talar om dykning. Men detta är mer eller mindre födelselandet för den moderna dykningen tack vare Jacques-Yves Cousteau som föddes i Bordeaux år 1910. Med över 5 400 km kust finns det dykning som passar vilken smak som helst.

För vrakdykare

Omkring 16 km utanför Frankrikes västligaste spets hittar man Archipel des Glénan, ett antal isolerade öar klassade som ett naturreservat idag. Under ytan finns det inte bara ett sprudlande havsliv utan ett flertal enorma vrak man kan simma genom och tydligt beskåda vad som händer med ett sjunket skepp. Ett populärt skepp är det 140 meter långa italienska fraktskeppet Pietro Orsoleo.

Dykare som också är intresserad av andra världskriget bör definitivt också planera in ett besök till Normandy där 156 000 allierade soldater landsteg på Dagen D (6 juni 1944). Här vilar nämligen hundratals historiska skeppsvrak på bara 12 till 25 meters djup. Vilket gör det till en perfekt plats för nybörjare som vill testa på vrakdykning.

För semesterdykare

Att ta en dyktur under en semesterresa är något väldigt populärt. Många som aldrig provat dykning tidigare provar på detta men det är även något som riktiga dykningsentusiaster gör tillsammans med vanliga semesterresor. Av denna anledning tittar man oftare på de sydliga delarna av Frankrike. Ett exempel är Marseille där man kan finna Archipel du Riou, en ögrupp med otrolig vacker natur både ovan och under havsnivån.

Det finns också de som tar sig till Monaco och passar på att dyka i det härligt blåa vattnet och sedan spendera tid i det lilla furstendömet. Ovan vattnet är det till exempel populärt att besöka casinot i Monte Carlo, men något man endast bör göra om man känner till spelen först.

För isdykare

Isdykning är kanske inte något för alla, men det är en växande trend inom dykning. I kommunen Savoie kan man hitta sjön Tignes, som har blivit något av en favorit bland isdykare. Naturligtvis behöver man speciell utrustning för att kunna dyka under isen och butiker kring sjön kan se till att man får låna denna utrustning om man vågar sig på utmaningen.